+385 (0)1 6609 609

Romano Jevtić

Nedavno sam održao radionicu apciklaže (eng: upcycling) u jednoj knjižnici s 30-ero djece različita uzrasta, od 2. do 7. ili 8. razreda. Od 9-ero za mojim stolom samo je jedan stariji dječak znao kako je najlakše prerezati kutiju za jaja sa škarama i znao je koji oblik treba izrezati samo pogledom na predočeni primjer.
A ostali ili su nekako zbrda-zdola izrezali što su htjeli ili bi me pitali da im nacrtam gdje trebaju rezati, ili bi me pitali kako to treba... to su bile jednostavne stvari kao naljepljivanje jednog malog komadića papira na drugi komadić da se figurica ne bi prevrtala... Ukratko, samo što ih nisam trebao učiti kako se reže nešto što nije ravni papir.
Onda sam jučer došao u moju bivšu (waldorfsku) školu da održim/asistiram u radionici sa glinom. Mnoga djeca su došla bez ikakvog poticaja sa strane učitelja, znala su kada i gdje je radionica i pokucali su na vrata u točno vrijeme početka. Ostali su se skupili oko jedne učiteljice i ušli s njom. Svi su se veselo rasporedili po sjedalima i razgovarali. Stišali su se skoro odmah nakon što je voditeljica radionice zamolila za malo pažnje :). Iako su samo neki već radili s glinom nitko ništa nije pitao, sami su isprobavali kako se glina ponaša dok su radili svoje zamisli u vezi sa svojim doživljajem proljeća. Ono što sam ja primijetio je da su mnogi odmah shvatili kako se glina ponaša i našli najlakši način da je oblikuju (naravno, nisu bili odmah vrsni kipari, ali ja nisam ništa trebao pokazati, oni su sami istraživali). Neki su čak odmah znali kako je najbolje svoj rad odvojiti od podloge (jedan dječak me pitao za žicu da odvoji glinu od podloge, a kada je žica ušla u podlogu rada na visini od 1 cm nakon najviše 2 sekunde shvatio je kako da ju stisne uz podlogu na najlakši način i rad odvoji od podloge bez da ga ošteti).

Ukratko, što se motorike, mašte i logičkog zaključivanja tiče, waldorfska škola je plus nad svim plusevima.

Ja, kao jedan učenik koji je iz waldorfske otišao u MIOC, mogu reći da je štrebanje lako nadoknaditi unutar prvih 6 mjeseci škole, a ono što sam dobio u waldorfskoj školi smatram neprocijenjivim blagom. To blago zovem: "MAŠTA i KREATIVNOST"

Hvala Vam za mogućnost radionice i svu pomoć, a i za maštu ;)

Romano Jevtić, učenik naše škole

2. raz. MIOC-a (2013)

Mi koristimo cookie kako bismo pružili visoku kvalitetu korisničkog iskustva našim korisnicima i punu funkcionalnost web stranice. Nastavljajući korištenjem web stranice prihvaćate korištenje cookie sukladno s našim pravilima Privatnosti.